In de 9 jaar dat ik verloskundige ben, heb ik al honderden vrouwen met een miskraam begeleid. De verloskundige zorg houdt alleen na zes weken op. Ik zag vrouwen regelmatig blijven struggelen met hun verdriet, de leegte en gemis die ze voelden en ik baalde ervan dat ik hen dan niet verder kon helpen. Ook in een nieuwe zwangerschap waren ze vaak veel angstiger. Er kwamen vaak belemmerende gedachten voorbij, zoals ‘het was maar een miskraam’, ‘het was nog niks’, ‘een voldragen kindje verliezen is veel erger’. Eerlijk: toen ik zelf een miskraam kreeg, dacht ik net zo. Ik was ook vlot erna weer zwanger en stond minder onbevangen in die zwangerschap, maar was verder niet meer zoveel met die miskraam bezig.

Totdat ik de opleiding als miskraamcoach ging volgen. Ik wilde namelijk meer voor de vrouwen betekenen voor wie het verlies in de zwangerschap wel meer impact had. Tijdens de opleiding oefenden we de werkvormen met elkaar en moest ik ook alles zelf als ‘cliënt’ ondergaan. Ik merkte dat er iets naar boven kwam wat ik waarschijnlijk onbewust had weggedrukt. Door de werkvormen die we deden, kwam ik in verbinding met het kindje van mijn miskraam. Het geeft me zoveel rust dat dat kindje naast mijn twee dochters nu ook een plek in ons gezin heeft, ook dat kindje doet ertoe en mag er zijn. Als ik de miskraam vóór mijn volgende zwangerschap al had kunnen verwerken, had ik zoveel meer kunnen genieten van die bijzondere tijd en dat ik gun ik elke vrouw! 

Ik ben praktisch ingesteld, liefdevol direct en de rust zelve.

Mijn visie is dat het verlies van een prille zwangerschap net zoveel impact kan hebben als een verlies later in de zwangerschap. Het is een andere pijn, maar bij beide is er het verlies om wat niet is geweest, wat niet mocht zijn. Een verlies van verwachtingen en dromen. Ik vind dat hier net zoveel erkenning voor mag zijn. Ik wil dan ook het taboe dat heerst op miskramen en het hulp vragen hierom doorbreken door het meer bespreekbaar te maken en de h(erkenning) te geven die deze vrouwen nodig hebben. 

Als je me zou kennen, zou je weten dat:
  • ik erg van sieraden houd, maar ze (bijna) nooit om heb;
  • ik iets graag meteen goed doe en vooral eerder altijd heel perfectionistisch was; ik las een werkstuk altijd eerst 10x door voor ik het inleverde. De laatste jaren ben ik wel wat minder perfectionistisch geworden ben en ik houd nu maar vast aan dat alles een kladversie is. Scheelt een hoop tijd!
  • door mijn schoenmaat 41,5 en brede voeten de zoektocht naar schoenen hopeloos is en ik dus online aankopen bijna altijd weer moet terugsturen;
  • ik een controlefreak ben, het liefst zelf de touwtjes in handen houd. Je kan beter niet aan mijn was komen ;)
  • ik graag iets nieuws wil leren en mezelf wil blijven ontwikkelen, ben dan naast miskraamcoach en verloskundige ook echoscopist en gespecialiseerd in seksuologie en anticonceptie;
  • je me ’s nachts altijd wakker mag maken voor pannenkoeken, vooral die van mijn moeder;
  • ik van sarcastische en droge humor houd, de shows van Jochem Myjer kon ik eerder altijd dromen!
  • ik trots ben op mijn Achterhoekse roots. Als je heel goed naar me luistert, kan je het misschien nog iets horen aan mijn accent ;)

Wil je eens met mij sparren over jouw verhaal? Vraag dan een gratis sessie aan.

Over mij

Neem contact op